VISSZATEKINTÉS

Budapest, 2023 Január 2. – 2022 áttekintése

Az energia válság hatására eddig példa nélküli mértékben elszökött árak mellett ugyan még várat magára Magyarországon az LNG üzemanyag áttörése, mindazonáltal az üzemanyag kiszolgálások száma tovább emelkedett és az év végére épp meghaladta a 2000-et a cseppfolyósított földgázos jármű tankolások száma. Még beszédesebb, hogy a megtankolt LNG és CNG járművek által elkerült CO2 kibocsátás mértéke meghaladta a 250 (!) tonnát (csak az itteni tankolásához kötődő használat).

A közlekedés dekarbonizációja az egyik legnagyobb előttünk álló kihívás, de az ARELGAS még tovább lépett és az év végén próbaként klímasemleges BioLNG üzemanyagot is biztosított néhány ügyfelének, mely által valódi CO2-mentes áruszállítás vált elsőízben lehetővé Magyarországon! 

2022-ben nyílt meg az út a közeli Krk-i kikötőből LNG Magyarországra szállítására is, aminek köszönhetően nem csak a szállítási költség csökkenése, a kapacitások bővülése, de az ellátásbiztonság fokozása is megvalósulhat.

2022-ben kezdte meg működését a harmadik LNG töltőpont is Magyarországon, Mosonmagyaróváron, a MOTO ’95 Kft beruházásának eredményeként. A töltőpont a legfontosabb tranzit autópályánk mentén helyezkedik el, hidat képezve az LNG járművek számára hazánk és Németország között. Németországhoz nem csak az autóipar miatt kötődünk ezer szálon és valósítunk meg intenzív kétirányú áruforgalmat, de fontos környezeti hatása van, hogy az ottani gázüzemű nehézgépjárműveket sikeresen támogató autópályadíj-mentesség hatására, a tízezres nagyságúra bővült LNG járműpark használatát így már magyarországi útvonalakra is ki maradéktalanul ki lehet már terjeszteni.