Az Arelgas Kft. elsőként tudott BioLNG-t szállítani Magyarországra

BioLNG

Budapest, 2022. 12. 14: Magyarországon először a WABERER’S LNG hajtású járművét töltötte meg az ARELGAS klímasemleges BioLNG üzemanyaggal

Első ízben hozott Magyarországra tisztán megújuló eredetű (bio) cseppfolyósított metánt, azaz BioLNG-t az ARELGAS Kft. Az üzemanyaggal a WABERER’S vontatója első ízben valósíthat meg a teljes energetikai körfolyamatra érvényes zéró CO2 emissziójú áruszállítást. A lépés mérföldkő a klímasemleges áruszállítás felé vezető úton.    

Az Arelgas Kft. elsőként tudott BioLNG-t szállítani Magyarországra, amelyből az M0-ás autópálya mellett található töltőállomáson első ízben a Waberer’s által üzemeltetett LNG hajtású Volvo kamionok egyikébe töltött. 

Az LNG üzemű nehézgépjárművek ma az egyik legjobbalternatívát kínálják a dízel hajtással szemben a hosszútávú 40 tonnás fuvarfeladatok elvégzéséhez. Azonban csendesebbek és károsanyagkibocsátásuk is töredéke, lényegében elenyésző a gázolajjal üzemeltetett járművekhez képest. Eközben használatuk semmilyen lényeges megalkuvást nem igényel, hiszen Európában mára több mint 600 töltőállomás várja a járműveket és feltankolásuk sem igényel több időt, mint a dízel járműveké.

A BioLNG üzemanyagnak köszönhetően az LNG járművek alig kimutatható károsanyagkibocsátásán felül nem csak alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátással szállítanak, hanem még azon is túlmutatóan klímasemlegesen. A járműből távozó gáz az üzemanyag előállítása során már a környezetből elvont, negatív CO2-vel rendelkezik, így új széndioxidot nem juttat a levegőbe.

Európában a hulladék és más biomassza alapanyagokból előállított biogáz termelése töretlenül növekszik, de még így is csak a potenciális gázmennyiség töredékét használjuk ki. A többi biogáz összetevőtől megtisztított biometán előállítása 20 százalékkal bővült csak 2021-ben, elérve a 3,5 milliárd köbmétert. Ez már most is elégendő gázmennyiség ahhoz, hogy akár 20 milliárd kilométert, akár 500 milliárd klímasemleges árutonnakilométert tehessenek meg a kamionok.

A biometán a körkörös gazdaság kiemelkedő példája, mivel a teljes előállítási-felhasználási értékláncra kizárólag pozitív hatással van. Magyarországon is már tíz éve üzemelnek járművek biometán üzemanyaggal Zalaegerszegen, ott sűrített formában kerülnek a járművek tartályába.

Az Arelgas Kft jelentős erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a tiszta, gáz alapú közlekedés Magyarországon is lehetővé váljon, sőt a BioLNG révén partnereivel – élükön a Waberer’s Nyrt.-vel – azon fáradoznak, hogy megfizethető áru klímasemleges áruszállítást tegyenek elérhetővé a fuvaroztatók számára Magyarországon is. A cél érdekében azt tervezik, hogy jövő évtől rendszeresen érkezik majd Magyarországra BioLNG mindaddig, amíg a belföldi termelés el nem indul.   

További információ és fénykép anyag igényelhető:

ARELGAS Kft.

Domanovszky Henrik

70-396-7502

domanovszky@arelgas.hu